Окрошка: найкращі рецепти для прохолоди і смаку – від класичних до новаторських
Окрошка – традиційне блюдо нашої кухні, а інакше холодний суп. Походженням своїм зобов’язана слова «кришити». В якості інгредієнтів В ній може використовуватися відварне м’ясо одного, або декількох сортів, риба, овочі свіжі, або варені, солоні гриби і пряні трави. В якості заправки традиційно завжди використовувався російський білий квас. Він на відміну від хлібного не повинен бути солодким.
А останнім часом стали готувати і на кефірі, і на кисляку, і на сироватці, і на сметані, з додаванням води і без неї. А також в якості рідкої складової може використовуватися березовий квас, не солодкий чайний гриб, мінеральна вода, огірковий розсіл і навіть пиво. Для густоти і додання додаткового смаку, цей холодний суп заправляється сметаною і додається майонез. У літній час просто неможливо уявити будь-який український стіл без цього холодного супу. Я знаю родини, де на протязі всього сезону, вона просто не перекладається на кухні. У холодильнику завжди є нарізані інгредієнти і квас або кефір для них. Хоча мушу сказати, що готують її не тільки в Росії. Як раз, приготована на кефірі, вона зобов’язана походженням країнам Середньої Азії. Ми довгий час жили там, і завжди готували цю страву ( по узбецьки чалоп) тільки на кефірі, або ж розмішували водою густу сюзьму і використовували її в якості заправки. Зараз цей холодний суп на кефірі міцно зміцнився і у нас в Росії. І готують його все частіше і частіше. І це не випадково, він виходить дуже смачним. Втім, як і будь-який інший вид окрошки.
Класичний рецепт окрошки на квасі
Якщо у Вас є квас, та заздалегідь зварене м’ясо і овочі, то приготування цього холодного супу не займе більше, ніж 15 хвилин.
Нам знадобиться:
- відварна яловичина – 300 гр
- відварна картопля – 3 – 4 шт
- варені яйця – 4 – 5 шт
- огірки свіжі – 4 шт (середніх)
- цибулю зелений – 100 гр
- петрушка, кріп – по 50 гр
- сметана – 1 стакан
- цукор – 0,5 ч. ложки
- сіль – за смаком
- гірчиця – 0,5 ч. ложки (або за смаком)
- квас – 1,5 літра
Приготування:
Це літнє блюдо в старовину, як правило, готували з того м’яса, яке залишалося від попередніх страв. І часто в складі інгредієнтів в старовинних рецептах можна зустріти м’ясо вареного поросятка, індики та тетерева. Зараз, крім м’яса, готують його і з ковбасою, і з куркою. А ми сьогодні будемо використовувати відварну яловичину. Хоча зустрічаються також рецепти, де можна зустріти обсмажене м’ясо, і це також допускається. Або ж можете приготувати з різними сортами м’яса.
- І так, яловичина у нас вже відварити і охолоджена в холодильнику. Охолоджене м’ясо буде легше нарізати. Різати інгредієнти можна як кубиками, так і короткої соломкою (1,5 – 2 см). Вибирайте спосіб на свій розсуд. Нарізати кубиками яловичину. Я обираю такий спосіб нарізки.
- Картоплю і яйця також треба відварити заздалегідь, охолодити і порізати кубиками.
- Зелену цибулю порізати і нашаткувати. Половину цибулі залишити, а іншу половину розтерти з сіллю до тих пір, поки не з’явиться сік.
- Порізати кубиками огірок. Якщо у нього товста шкірка, то її краще всього очистити. З’єднати інгредієнти.
- Подрібнити петрушку і кріп.
- У сметану покласти розтертий зелену цибулю, подрібнену петрушку, гірчицю, цукор і сіль. Все ретельно перемішати.
- Потім сметану розвести невеликою кількістю квасу і додати всі інші нарізані інгредієнти.
- Поставити в холодильник мінімум на півгодини, а краще якомога довше, щоб всі інгредієнти обмінялися соками, а огірочки злегка просолились.
- Потім дістати і додати решту квас і кріп.
- Розлити по тарілках і подавати до столу. На стіл додатково виставити сметану, для бажаючих її можна завжди додати.
Також в рецепті можна використовувати редис. Додати його за бажанням. Якщо готуєте окрошку на запас на кілька разів, то краще не розбавляти її квасом всю відразу. Нехай стоїть в холодильнику, як її поставили на початку. А вже при подачі додавати квас з кропом в кожну тарілку. Те ж саме стосується і гірчиці, її також слід виставляти на стіл. За бажанням, для гостроти смаку, кожен додасть собі її сам.
Класична окрошка на квасі з ковбасою
На сьогоднішній день, мабуть цей спосіб є одним з найбільш популярних з усіх наявних. І це зрозуміло, м’ясо заздалегідь відварювати не треба. А ковбаса продається в кожному з м’ясних відділів. Тому дуже зручно. Після роботи в п’ятницю забіг в магазин, купив все, що треба, і поїхав на дачу. А там вже можна легко і просто приготувати цей холодний російський суп. Нам знадобиться:
- ковбаса – 300 гр
- картопля відварна – 3 – 4 шт
- яйця варені – 4 – 5 шт
- огірки свіжі – 4 шт (середні)
- цибулю зелений – 100 гр
- петрушка, кріп – по 50 гр
- редис – 250 гр
- сметана – 1 стакан
- цукор – 0,5 ч. ложки
- сіль – за смаком
- гірчиця – 0,5 ч. ложки (або за смаком)
- квас – 1,5 літра
Для приготування страви потрібно визначитися з вибором ковбаси. Ну, по-перше, купувати її краще хорошої якості. Чим дорожче ковбаса, тим більше в ній м’яса. Нам треба всього 300 грам, тому різниця в тому, придбати її дорожче або дешевше, складе зовсім незначну суму. Не так давно, я почула таку репліку: » А навіщо використовувати дорогу ковбасу? Адже у страві навіть і не помітиш, яка вона! » Навіть не буду коментувати цю репліку. Зрештою, вибір – це завжди особиста дія кожного. По-друге, вона не повинна бути жирною. Можна вибирати такі сорти, як «Докторська» або «Харківська». Готувати можна також і з копченої, або напівкопченої ковбасою. Серед моїх друзів є любителі готувати страву саме з такою ковбасою. А деякі використовують і полукопченое нежирне м’ясо. Ну і звичайно ж, є такі, хто готує її з вареними сосисками. Чому ні?! Але знову ж, вибирайте сосиски тільки хорошої якості.
Приготування:
- Нарізати кубиками або короткою (1,5 – 2 см) соломкою варену картоплю і яйця, а також огірки і ковбасу. Одна моя добра знайома, частина огірків тре на тертці, а частина ріже. Окрошка виходить більш густою і ароматною. Спробуйте, може і Вам доведеться цей спосіб за смаком.
- Подрібнити зелену цибулю і петрушку з кропом.
- Сметану змішати з цукром, сіллю і гірчицею.
- З’єднати всі інгредієнти, і змішати їх зі сметаною. Додати трохи квасу і відправити в холодильник настоюватися мінімум на 30 хвилин.
- Після чого викласти охолоджену масу в порційні тарілки, і налити потрібну кількість квасу, хто як любить – густішим або менше.
Виставити додатково на стіл сметану і гірчицю, щоб кожен додав собі скільки захоче. За бажанням в окрошку може додаватися ще й майонез, так вона виходить більш поживною. Але це вже не класичний спосіб, так як майонез прийшов в наше життя не так давно. У всякому разі, не як самі рецепти цього холодного супу.
Рецепт окрошки на кефірі і воді
Холодний суп на кефірі можна готувати з будь-яким м’ясом. Це може бути варена або обсмажена яловичина або свинина, курка або ковбаса або копчене м’ясо. я вже розповідала в одній зі статей. А сьогодні давайте приготуємо її з відварною м’ясом.
Нам знадобиться:
- м’ясо відварне – 350 гр
- огірки – 3 – 4 шт
- редиска – 250 гр ( за бажанням)
- картопля відварна – 4 штуки
- яйце варене – 5 штук
- зелень кріп і петрушка – по 100 гр
- цибулю зелений – 100 гр
- сіль – 1 ст. ложка
- кефір – 1,25 літра
- сметана – 1 стакан
- кип’ячена охолоджена вода – 2 літри
Приготування:
- М’ясо відварити заздалегідь і охолодити в холодильнику. Охолодженим, його буде легше нарізати кубиками. Ну і нарізати його, звичайно.
- Також нарізати кубиками огірки, варена холодний картоплю і яйця. Намагатися різати всі однаковими кубиками, щоб вигляд страви був естетично красивим. Можна різати не кубиками, а короткою соломкою. Тут вже справа смаку.
- Також порізати редис. Не всі люблять її в страві, тому додаємо її за бажанням. Її колір буде позитивний разом з присутніх білим і зеленим.
- На другий день редиска втратить свій колір, але додасть страві необхідну гостроту. Я завжди додаю її в це блюдо і навчила вже цього багатьох своїх друзів, які раніше не любили цього робити. Змішати всі нарізані інгредієнти.
- Порізати цибулю і подрібнити зелень, видаливши грубі стебла.
- Залити суміш кефіром і сметаною, посолити і залишити в холодному місці на 30 – 60 хвилин, щоб всі інгредієнти злегка закисли і посолились.
- Залити холодною кип’яченою водою, яку заздалегідь закип’ятити і охолодити в холодильнику.
Готову окрошку можна розливати по тарілках і їсти з задоволенням. Тут, однак, є варіанти. Я люблю заливати водою і кефіром відразу всю нарізану масу. Готую багато, як правило – п’ятилітрову каструлю. Вистачає її нам на два дні. Так от на другий день, коли вона злегка закисає, вона стає ще смачніше. Але багато зберігають нарізку окремо, а воду і кефір окремо. І змішують всі безпосередньо перед вживанням. Тут вже не скажеш, як краще. Для всіх виходить по – різному. Тому спробуйте один раз приготувати за першим варіантом, а другий раз – по другому. Спробуєте, і визначитеся, який варіант Вам сподобається більше. Так і будете готувати згодом.