Осіння обрізка малини: як правильно обрізати кущі для підвищення врожайності та здоров’я рослин
Малина – це улюблена багатьма і широко поширена ягідна культура. Це обумовлено не тільки смачними і корисними ягодами, але і її невибагливістю. Навіть сильно запущений малинник здатний худо-бідно плодоносити, ну а кущі, за якими доглядають регулярно і грамотно, можуть показувати просто чудеса врожайності. Крім підживлень, поливів або обробок від шкідників, малина потребує своєчасних обрізках, з яких осіння є найважливішою. Це абсолютно необхідна процедура для формування здорових і врожайних кущів.
Чим важлива осіння обрізка малини
Малина, особливо на родючих, пухких грунтах росте дуже швидко. Кожен рік на кущах формується 15-20 і навіть більше пагонів. Крім того, на периферичної кореневій системі з’являється численна поросль. Така вегетативна активність дозволяє кущах захоплювати все нове і нове життєвий простір. І на перший погляд, велика кількість пагонів повинно приводити до збільшення загальної врожайності. Однак, на практиці цього не відбувається. Надто розрослася малина починає плодоносити набагато гірше, а якість ягід помітно знижується навіть при рясних підгодівлі. Крім цього, загущення посадок призводить і до інших проблем:
- складнощів з відходом і збором ягід;
- погіршення освітлення та повітрообміну у посадках;
- високої конкуренції між кущами;
- підвищення ризику поширення захворювань і шкідників;
- перешкод з боку ягідника іншим, близько зростаючим культурам.
Тому обрізку малини проводять кілька разів за сезон, кожна з яких вирішує свої завдання.
Осіння вважається однією з основних, так як вона дає можливість сформувати високоврожайні кущі. Але називати її осінньої не зовсім правильно, тому що вона починається ще в кінці літа і триває практично до холодів. За цей час видаляється майже вся маса дворічних і значна частина однорічних пагонів. Така обрізка допомагає рештою гілок накопичити поживні речовини і сформувати багато квіткових бруньок на наступний рік. А видаляючи пагони дворічні пагони в кінці сезону, ми позбавляємося від шкідників і хвороб. Звичайно, це не гарантує «стерильність» кущів, але, в основному, саме старі гілки бувають їх розсадником.
Коли обрізати малину восени
Обрізка малини зазвичай проводиться в два етапи, кожен з яких вирішує свої завдання:
- першими видаляють пагони, дворічні пагони, вони нам не знадобляться, і далі будуть тільки відбирати сили біля кущів (орієнтовний термін – з середини серпня);
- другим обрізають надлишковий приріст поточного року (початок вересня).
Терміни ці можуть трохи «плавати» з-за сортових особливостей малини, погодних умов або місцевого клімату. Тому краще орієнтуватися безпосередньо на стан кущів. Коли зібрано основний врожай, навіть якщо залишилися поодинокі ягоди або квіти, все дворічні пагони можна обрізати. Перерозподіл поживних речовин на молоді пагони сприятливо позначиться на їхньому дозріванні.
Проріджувати новий приріст потрібно тоді, коли ви вже зможете точно визначити найбільш міцні пагони. Як правило, це можна зробити на початку вересня. Але часто вже в середині або наприкінці серпня є можливість намітити пагони, які варто залишити на майбутній рік. Тому іноді обрізають відразу всю малину, видаляючи і слабкі або зайві однорічні і дворічні пагони, гілки.
У будь-якому випадку, бажано завершити всі роботи досить рано – за 3-4 тижні до приходу холодів. Цим малина відрізняється від інших ягідних чагарників, які обрізають, як правило, вже після закінчення сокоруху. Трохи по-іншому формують тільки ремонтантну малину, так як повторно вона плодоносить пізно, майже до морозів, а урожай з’являється на однорічних стеблах. Але про це ми розповімо нижче.
Основні правила обрізки малини
Хоча схеми осінніх обрізок звичайних і ремонтантних сортів малини трохи відрізняються, є основні, універсальні правила, які підходять для обох різновидів.
Так, обов’язково видаляються:
- зламані пагони, що мають тріщини, розриви, потовщення (гнізда галиць);
- пізній приріст поточного року, з’явився в середині літа (тонкий та низький), а також коренева поросль.
Обрізку однорічних центральних і бічних стебел проводять так, щоб залишилися були розміщені рівномірно і не заважали один одному. І у ремонтантних, і у звичайних сортів залишають не більше 8-10 пагонів поточного року. В особливо високоврожайних або кущів, що ростуть у складних умовах (на виснажених і важких грунтах, в суворому кліматі), їх кількість можна знизити навіть до 4-6.
При повному видаленні пагонів не можна залишати навіть невеликі пеньки – обрізку проводять під корінь. А ось у приросту поточного року, який планується залишити під зиму, обрізують верхівки, в середньому, на 20-30 см, щоб частина була у висоту 1,2-1,3 м. Цей прийом не тільки допоможе отримати компактний, доглянутий і зручний для роботи малинник, але і простимулює розгалуження пагонів, що підвищить їх врожайність.
Обрізка звичайної малини восени
Звичайну малину обрізати найпростіше, так як період плодоношення у неї один і, зазвичай, чітко виражений.
Обрізка починається після збору врожаю:
- видаляються всі дворічні пагони, а також молоді явно хворі, слабкі та пошкоджені;
- як тільки можна буде оцінити якість річного приросту, обрізають всі пагони, крім 6-10 найсильніших;
- у решти гілок укорочують верхівки.
Всі ці етапи можна провести в один час, але потрібно пам’ятати, що закінчити обрізку треба не пізніше, ніж за 3 тижні до приходу заморозків. У регіонах з холодними зимами і, якщо ви, в принципі, не плануєте вкривати малину, можна залишити молодий приріст за запасом – 10-15 шт. «Зайві» пагони, якщо вони перезимують, обрізають вже навесні.
Це неоптимальний підхід, але страховка допомагає не залишитися зовсім без плодоносних кущів. У правильно сформованих до зими кущів пагони розташовані рівномірно, не заважають один одному, а сам кущ компактний і рівний. При підв’язці на шпалери у малини іноді залишають частину бічних стебел так, щоб вони утворювали більш-менш виражену лінію уздовж опори. Така стрічкова формування зручна для великих малінніков, тому що полегшує доступ до кущів і оптимізує в них освітлення і повітрообмін. Центральні гілки підв’язують вертикально, а в бічних пагонів підв’язку роблять під кутом до кореня, щоб кущ був схожий на віяло.
Обрізка ремонтантної малини
Ремонтантна малина за сезон плодоносить двічі – в середині літа на пагонах минулого року, а до кінця літа і на початку осені на приріст поточного. В південних областях з довгої і теплої осені її обрізають за схемою звичайної малини. Після річного збору видаляють дворічні пагони, залишають 8-10 однорічних і скорочують їх. На останніх і з’являться ягоди другого врожаю. Однак навіть у середній смузі ремонтантна малина часто не встигає визрівати другий раз, а кущі йдуть під зиму з квітами і зеленими зав’язі. При цьому, малина все одно витрачає на них сили, в результаті чого в наступному році плодоносить набагато гірше. Тому багато садівники воліють отримати один, але рясний урожай. Для цього у ремонтантної малини після плодоношення восени видаляють й однорічні і дворічні пагони на пеньок.
Наступної весни на кущах формується нова поросль, яка починає плодоносити до кінця літа – раніше, ніж при обрізці на два врожаї. Після плодоношення всі пагони знову вирізують під корінь, тобто, переходять на отримання ягід тільки з однорічного приросту. Зазначається, що загальна сезонна врожайність кущів при повній осінньої обрізки порівнянна з дворазовим збором, але якість ягід декілька вище. Додатково усувається ризик вимерзання пагонів. У такого способу обрізування є тільки одна умова – її проводять набагато пізніше, ніж звичайну, не раніше 2 тижнів до приходу морозів (у другій половині вересня для Підмосков’я). Якщо зробити це раніше, поки стоїть тепла погода, то на кущах починають рясно відростати пагони, які все одно загинуть, але віднімуть у малини сили.
Догляд за малиною восени після обрізки
Яким би сорту малини ви не віддали перевагу, догляд за ними після обрізок приблизно однаковий. В першу чергу, потрібно забезпечити кущі харчуванням. Тому після обрізки відразу вносять добрива. Малина дуже добре відгукується на різну органіку і взагалі любить родючу, «жирну» землю.
Тому після обрізки під кущі можна внести:
- старий компост;
- добре перепрілий перегній;
- низинний торф.
Це добрива більше «на майбутнє», які дадуть харчування малині не відразу, а також поліпшать структуру грунту. Для швидкої і повноцінної підживлення кущів використовуйте добриво Добра сила Універсальне Літо-Осінь. Це живильний комплекс, в який входять основні елементи – азот (у мінімальній концентрації), фосфор і калій, а також сім мікроелементів і найважливіший елемент для підвищення стресостійкості рослин – кремній.
Розсипте добриво по поверхні й неглибоко зарихлите (пам’ятаєте про поверхневої кореневої системи малини) у ґрунт з розрахунку 50-70 г на 1 квадратний метр ягідника. Після підгодівлі кущі потрібно рясно полити. Якщо осінь суха і грунт явно пересушена, що часто буває на добре дренованих супісках, восени потрібно і повноцінний влагозарядний полив (40-50 л на кожен кущ). При нестачі вологи пагони погано визрівають і частіше взимку вимерзають. Малина, в принципі, непогано переносить холоду, але частина пагонів може взимку вимерзати. Так часто буває з цікавими, але нерайонированими сортами. Тому відразу ж продумайте, як ви будете її утеплювати. Для початку, замульчуйте пристовбурні круги. Це прийом захистить кореневу систему. Ну а пагони можна пов’язати і акуратно укласти на грунт. Для укриття зазвичай використовуються опале листя, солома, а зверху агроволокно. Можна взяти і плівку, але вона сильно збирає конденсат, який провокує попрілості в зимові відлиги. І не вкривайте малину занадто рано, як правило, повністю її закривають лише після приходу стійких негативних температур.
Перед зимівлею також вкрай бажано провести профілактичну фунгіцидну обробку. Використовувати можна як заводські препарати, так і перевірену бордоську рідину або мідний купорос.
Провівши восени правильну обрізку і забезпечивши малині догляд, ви зможете сподіватися на високий урожай в наступному сезоні. Тільки не скупіться – не залишайте занадто багато пагонів, навіть якщо вони всі сильні і здорові, і видаляйте їх вчасно, не відкладаючи на пізню осінь.